SLIKE NEKIH BIKOVA KORIŠĆENIH U NAŠOJ SLUŽBI

Matična služba na području opštine Osečina osnovana je 01.09.2007 i radi u sklopu Veterinarske stanice.

 

sjenicka

               

U Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede registrovana je kao Osnovna odgajivačka organizacija za proizvodnju kvalitetne priplodne stoke u okviru govedarske, ovčarske i populacije koza.

 

                Kada je počela sa radom bilo je nekoliko proizvodjača koji su bili registrovani kao proizvodjači kvalitetnih priplodnih grla u Osnovnim odgajivačkim organizacijama koje rade na području drugih Opština. Danas njenim postojanjem na području opštine Osečina u Ministarstvu poljoprivrede registrovano je preko 200 proizvodjača kvalitetnih priplodnih grla. Svi ti proizvodjači su u protekloj godini bili posećeni od strane stručnih saradnika Ministarstva poljoprivrede.

simentalac

               

            U Osnovnoj odgajivačkoj organizaciji, Veterinarskoj stanici Osečina doo iz Pecke ima registrovano oko 400 grla kvalitetnih priplodnih goveda od čega je 380 simentalske rase, a 20 holštajn frizijske. Sva ova grla su registrovana u Institutu za stočarstvo u Zemunu, upisana u glavni deo matične evidencije i dobila HB broj.

                Oko 350 grla je ostvarilo podsticajna sredstava u 2012 godini za genetsko govedarstvo i kroz regrese za kvalitetne priplodne prvotelke što iznosi ukupno 8750000,00 dinara priliva sredstava našim proizvodjačima koji im puno znači u održavanju i onako skupe stočarske proizvodnje. Veterinarska stanica Osečina je odgovorna za sprovodjenje ovog odgajivačkog programa.

                U 2012 i 2013 zahvaljujući stimulaciji opštine Osečina proizvodjačima sa naše opštine dodeljeno je oko 500 ovaca rase sjenička ovca sa matičnim listovima koji su preneti u našu službu.

holstajn

                Služba ima tendenciju povećanja proizvodnje grla kako u ovčarskoj tako i u govedarskoj proizvodnji jer raste zainteresovanost za saradnju sa nama kako proizvodjača sa naše opštine tako i proizvodjača sa teritorija opština Valjevo, Krupanj, Ljubovija.

                Sva domaćinstva sa kvalitetnim priplodnim grlima obilaze se bar dva puta godišnje od strane stručnjaka naše službe gde mogu dobiti besplatne savete iz oblasti stočarstva i veterine. Pri obilasku domaćinstava uzimaju se uzorci mleka koji se pregledaju u našoj laboratoriji savremenim EKOMILK uredjajem gde se dobijaju podaci o kvalitetu mleka, odnosno % mlečne masti, proteina, tačka smrzavanja, gustina i dodata voda. Takodje se rade CMT testovi na prisustvo bakterija u mleku i somatskih ćelija.

Matična služba ima direktnu i obaveznu saradnju sa Zavodom za poljoprivredu Valjevo i Institutom za stočarstvo iz Zemuna.

Za proizvodnju kvalitetnih grla goveda koriste se semena bikova iz uvoza i domaćih bikova preko Centara za veštačko osemenjavanje iz Krnjače, Velike Plane i Temerina.

ekomilk

 

 

 

NA INSTITUTU ZA STOČARSTVO U ZEMUNU VETERINARSKA STANICA JE UPISANA U EVIDENCIJU PROIZVOĐAČA KVALITETNE PRIPLODNE SOKE I TO:

  1. GOVEDA ZA RASE: SIM, HF, RHF, POD REGISTARSKIM BROJEM 091041,
  2. OVCE ZA RASU SJENIČKA OPLEMENJENA, POD REGISTARSKIM BROJEM 091042,
  3. KOZE ZA RASU ALPINO, POD REGISTARSKIM BROJEM 091023.