posteljica

ZAOSTAJANJE POSTELJICE – RETENTIO SECUNDINARUM

 

Pod retentio secundinarum podrazumeva se patološko stanje porodilja nastalo zbog nemogućnosti odvajanja, odlupljivanja i izbacivanja placentarnih, plodovih ovojnica iz materice posle porodjaja ili pobačaja. Zadržavanje posteljice najčešće nastaje kod krava. Noramalno je da posteljica bude izbačena kratko vreme posle porodjaja kod krava za 1 – 5 časova, ovaca za 1 – 3 časa. Ukoliko posteljica u naznačenom periodu ne bude izbačena, kod životinja nastaje najpre nemir i napinjanje, a zatim poremećaji zdravstvenog stanja promena trijasa, anoreksija, intoksikacija i komplikacije lokalne i opšte infekcije, zapaljenje materice i u težim slučajevima peritonitis, sepsa i smrt.

 

e161 zapowiedzi ryc10

 

Nedovoljne kontrakcije materice posle porodjaja, izostajanje ili slabi posleporodjajni trudovi mogu da budu uzrok retenciji sekundina i drugih puerperalnih poremećaja, a uslovljene su u prvom redu nedovoljnim izlučivanjem oksitocina ili otkazivanjem muskuloznog sloja materice. Pri tome značajnu ulogu imaju konstitucionalni i kondicioni činioci, zatim nepravilno držanje, nekretanje, masna ishrana, pothranjenost, deficit minerala, oligoelemenata posebno selena, vitamina A i karotina, fizički napori, prevremeni porodjaj...

Atonija materice sa zadržavanjem posteljice nastaje zbog istezanja zida materice od velikog ploda, dvojki ili većeg broja plodova, vodene bolesti placentarnih ovojnica, teškog i prolongiranog porodjaja...

Simptomi su lako uočljivi. Krave se napinju, a iz vagine visi kraća ili duža vrpca plodovih ovojnica. U početku zdravstveno stanje nije promenjeno. Posle tri dana javljaju se znaci poremećaja varenja, prestanak apetita, oslabljen rad buraga, prestanak preživanja, zatvor ili proliv, promena trijasa i smanjeno lučenje mleka. Uriniranje je otežano zbog pritiska posteljice na uretru. Iz materice se cedi smrdljiv sekret, prljavo smedje čokoladaste boje, koji sadrži ostatke plodove vode, krv, sluz i macerirane delove placente. Vaginalnim pregledom može da se ustanovi na ventralnom zidu vagine, pod vrpcom posteljice nekroza sluzokože usled pritiska. Materični grlić je nešto sužen, ali se u pravilu 1 – 3 dana posle teljenja može ući stisnutom šakom u matericu krave koja je atonična. Kotiledoni se još drže na karunkulama.Karunkule su glatke jer su još pokrivene kotiledonima kao kapicama. Ako se prstima sledi zategnuta vrpca zaostale posteljice dodje se u vrh materičnog roga koji je povijen kranio ventralno. Posle tri dana počinje truležno raspadanje i u štali se širi odvratan truležni smrad. Zadržana posteljica je strano telo i odlična je podloga za sve vrste mikroorganizama koji se naseljavaju u ogromnom broju.

 

ret 2

 

Krave često dobijaju endometritis koji kasnije izaziva sterilitet. Cilj lečenja je da se zadržana posteljica odstrani, ubrza involucija materice i spreči puerperalna infekcija i intoksikacija. Lečenje se sastoji u manuelnom vadjenju posteljice, pražnjenju materice od patološkog sadržaja, intrauterinim unošenjem antibiotika, aplikaciji uterotonika oksitocina. Manuelno vadjenje posteljice podrazumeva se 10 – 24 časa posle porodjaja. Četvrtog ili petog dana grlić materice se zatvori pa se u matericu rukom više ne može ući. Nakon manuelnog vadjenja posteljice koje ne sme biti nasilno i sa krvarenjem aplikuju se antibiotici intrauterino i intramuskularno.